Sairaan terve elämä

Syömishäiriöliitto haastoi minut osallistumaan jokavuotiseen Älä Laihduta päivään kirjoittamalla omia ajatuksia laihduttamisesta ja painoon liittyvistä päähänpinttymistä. Olen aikaisemmin kirjoittanut postausta tästä tärkeästä päivästä, teksti on luettavissa täällä.

Tuttavani ja varmasti moni blogin lukija tietää, että olen aika suorasanainen. Ulkonäköpaineet ja nykyajan huolestuttava fitness trendi on myös yksi lempi aiheistani.

Miten tämän päivän ulkonäköpaineet ja trendit näkyvät omassa arjessani? Varsinkin nuorempana harrastin liikuntaa paljon ihan pelkistä ulkonäkösyistä. Jos treenasin kovaa, sain myös luvan hieman herkutella. Nykyään liikun, koska se saa mieleni pysymään virkeänä ja huomaan olevani paremmalla tuulella kun pääsen treenaamaan. Valitettavasti edelleen huomaan silloin tällöin liikunnan ohjaavan hieman liikaakin elämääni. Kun pääsen hyvään treeni  vireeseen, unohdan kevyet päivät, levon ja välillä treeni menee ystävienkin näkemisen edelle. Jokaisesta treenistä muistan ottaa valokuvan ja laittaa sen vähintään Instagramiin. Ihan vain, jotta kaikki näkee miten reipas mutsi olen. Pienet egoboostaukset muilta on aina plussaa.Laihduttaminen, kiristely ja dietit ovat kuitenkin myrkkyä silmilleni ja korvilleni. Tällä hetkellä trendikästä on olla vegaani, välttää gluteenia, syödä kookosöljyä ja herkutella raakakakuilla. Kuinka moni TODELLA kokee tarvitsevansa näitä trendi ruokavalioita? Nykypäivänä terveellisyyskin viedään äärimmilleen. Ollaan niin terveellisiä, että unohdetaan mitä kroppa ja pää oikeasti kaipaavat. Jos treeni ja terveellinen ruokavalio hallitsevat arkista tekemistä pitäisi herätyskellot jo päänsisällä soida.


Kuulin, että rakas ystäväni kiristelee kroppaansa kesäksi. Sisälläni heräsi samalla raivo ja turhautuneisuus. Ystävälläni on vartalo, jota muut ihaillen katselee. Minua harmittaa, ettei hän näe itseään samalla tavalla kuin muut. Voiko tuo timmi tyttö oikeasti kuvitella, että hänellä on kropassaan jotain mistä kiristää? Miksi? 

Haluan, että jokainen lukija tämän jälkeen miettii omaa suhtautumistaan treeniin, ruokaan sekä omaan kroppaansa. Voisitko sinä unohtaa ulkoiset paineet ja edes tämän yhden päivän olla ylpeä omasta vartalostasi!? 

Jos et ole keliaakikko ei gluteeni ole haitaksi kehollesi. Jos et halua pelastaa maailman kaikkia eläimiä ei vegaanisuus ehkä ole juttusi, jos sinulla ei ole sokeritautia voit tänään jättää raakakakut leipomatta ja haukata palan suussa sulavaa Fazerin sinistä. Jos sinua ei tänään huvita treenata, älä treenaa. 

Rehellisyyden nimissä olen tällä hetkellä todella tyytyväinen vartalooni. En noudata minkäänlaista ruokavaliota. Syön herkkuja kun mieli tekee. Jos juon kahvia, juon sen kerman kanssa. Treenaan 5-6kertaa viikossa. Minä en laihduta tänään enkä huomenna. Yhdessä asiassa on kuitenkin parantamisen varaa. Poden usein huonoa omaatuntoa jos suunniteltu treeni jää tekemättä tai jos herkuttelen överisti. Todellisuudessa nämä asiat eivät hetkauta muuten hyvää kokonaisuutta. Yritän ottaa opikseni!!! 

PAINORAUHAN JULISTUS
Tämä julistus on ilosanoma jokaiselle, joka tuntee
epävarmuutta siitä, kelpaako maailmaan sellaisena kuin on.
Sen sijaan, että ottaisin omakseni
ulkopuolelta tulevia määritelmiä tai
vertaisin itseäni muihin,
voin aloittaa päiväni kysymällä itseltäni,
mitä minulle todella kuuluu ja mitä tänään tarvitsen?
Olen oivaltanut, että elämäni on liian arvokas heitettäväksi
hukkaan uskomalla ympärillä metelöiviä arvostelevia ääniä.
Mieluummin määrittelen itse, mikä on minulle parhaaksi.
Olenhan itse oman itseni paras asiantuntija.
Haluan opetella katsomaan itseäni lempeämmin.
Joka päivä on mahdollisuus kasvaa oman elämäni sankariksi.
Se, ettei yritä muuttaa itseään vastaamaan jonkun muun luomia normeja, vaatii rohkeutta ja
viisautta enemmän kuin yhdenkään ulkopuolisen vaatimuksen täyttäminen.
Myös Sinulla on oikeus hyväksyä itsesi sellaisena kuin olet.
Myös Sinulla on oikeus nauttia elämästä.
Sinulla on oikeus päättää, miltä näyttää ylläsi kauneus ja miltä tuntuu kehossasi hyvä olo.
Sinulla on oikeus kuulla oman äänesi sanovan, että olet arvokas juuri sellaisena kuin olet.
Sinulla on oikeus pysähtyä kuulemaan, mitä kehosi kaipaa.
Sinulla on oikeus tehdä itsellesi hyvää syömällä sopivasti kehosi kaipaamaa ruokaa.
Sinulla on oikeus liikkua ilosta.Sinulla on oikeus pyytää apua.
Ja Sinulla on oikeus muuttua ja kasvaa.
Tämä päivä on juhla jokaiselle arvokkaalle,
kauneuden ja elämän erilaisuuden juhla,
juhla oikeudelle olla sellainen kuin on.
Näillä sanoilla julistan Painorauhan
-rauhan olla omankokoisensa!
Susanna Raitamäki, Lounais-Suomen syömishäiriöperheet ry 2010

Kaikki mukaan haasteeseen! 
 

4 thoughts on “Sairaan terve elämä

  1. Vähän oli kurja tuo sun vegaanikommentti vaikka muuten olenkin aiheesta sun kanssasi TÄYSIN (!!!) samaa mieltä. Vegaani kun voi olla monista eri syistä. Ja ne syyt on ihan oikeita ja aitoja. Moni toki vouhottaa vegehommien perässä vaan koska ne on nyt ”in”, mutta mikä sen parempaa? Punainen liha on syöpäriski ja liha- ja maitotalous yleensäkin ympäristölle riski. Hieman ärsyttää niuhottaa tästä mutta muualle kuin omaan napaan tuijottelu ympäristöasioissa olisi kiva.

    1. Pahoittelut! Tarkoitus oli hieman kärkkäästi yrittää sanoa, että ihmiset aloittaa tiettyjä ruokavalioita ainoastaan niiden trendikkyyden takia. Ymmärrän hyvin jos ihmisillä on OIKEA syy noudattaa jotakin tiettyä ruokavaliota. Sen ei mielestäni vain pidä olla se, että joku muukin tekee niin. Ymmärrän ympäristö näkökulmat. Vegaaniksi en ikinä kokonaan pystyisi. Kasvisruokaa meillä kuitenkin syödään! 😊

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s