Oot sä niinku ruotsalainen?

Jos lasketaan pois ne faktat, että kävin koulua Kulosaaressa ja syön silliä, ei minussa ole kovinkaan paljoa stereotyyppistä suomenruotsalaista.

Äidinkieleni on ruotsi ja samoin Felixillä. Minä puhun Felixille ruotsia ja Heikki suomea. Jos Heikin Ruotsissa asuvaa siskon perhettä ei lasketa, minulla ei ole ruotsissa ketään sukulaisia. Olemme Felixin kanssa suomalaisia. 

Luin lehdestä jutun, jossa mainittiin suomenruotsalaisten välillä pelkäävän puhua omaa äidinkieltään julkisesti. Yhdyn heihin. Nuorempana olen joskus tajunnut vaihtaa kielen suomeksi , kun olo on tuntunut uhatulta. Toivon, ettei lapseni koskaan tarvitse ajatella näin. 

Liian usein, ihmisten on vaikea ymmärtää ja hyväksyä miksi puhun lapselleni ruotsia. Samasta syystä kun sinä puhut suomea. Suomi on kaksikielinen maa, mikä tarkoittaa että suomi JA ruotsi ovat Suomen viralliset kielet. 

Suomenkielisillä lapsilla on koulussa ”pakkoruotsi.” Ruotsinkielisillä lapsilla on ”pakkosuomi.” Ainoa ero on se, että meillä ruotsinkielisillä suomenkielen opiskelu alkaa jo kolmannella luokalla. Suomenkielisillä ruotsin opiskelu alkaa pahimmassa teini-iässä, seitsemännellä luokalla. Uskon, että olen itse hyötynyt työelämässä kaksikielisyydestäni. Englanninkieli on myös aina ollut minulle helppoa, koska kieli on paljon lähempänä ruotsia kuin suomea. 


Ruotsi on minun ja Felixin yhteinen kieli. En voi vaihtaa kieltä riippuen siitä, mitä muut ympärillä olevat ihmiset puhuvat. Lapsi ei pysty vielä erottamaan kahta kieltä toisistaan. Joidenkin ihmisten tuntuu olevan vaikea ymmärtää tätä. En tee sitä kiusallani, koska he eivät ymmärrä. Sehän on sanomattakin selvä, että lapseni varmasti oppii puheen hitaammin kuin muut ikäisensä. Tämä siis on yleinen uskomus (tai joidenkin toive).

Kielet ovat rikkaus. Ihan meille kaikille. Och samma på svenska.


Kuvat: Mikko Kääriä/MKREO

13 thoughts on “Oot sä niinku ruotsalainen?

  1. Minä en voi ymmärtää, miksi kukaan näkee jonkun vieraan kielen uhkana? Voiko olla hienompaa, että ihmiset osaa puhua monia kieliä!? Olisin ikionnellinen, jos äitini olisi laittanut minut ruotsinkieliselle ala-asteella, niin kuin kertoo miettineensä. Edelleen ihmettelen, miksi herranjestas ei laittanut 😳 aina kadehtien kuuntelen ku f saa oppia pienestä pitäen kaksi kieltä. Se on mahtava lahja, ei missään nimessä hävettävä asia! ❤

  2. Moi! Teet JUST oikein. Itse lastentarhanopettajana toitotan aina duunissa perheille, joilla on 2 kieltä kotona, että puhukaa nyt hyvät ihmiset niitä äidinkieliänne lapselle, niin se on tulevaisuuden kannalta niin iso voitto! Keep up the good work!! 🙂

  3. Olen hetken aikaa seurannut jo blogiasi- kirjoitat mukavista arkipäivän jutuista, mutta silti niin viisaasti ja kantaa ottavasti! ☀️🌸 Elämän asenne ja iloisuus on tosi energisoivaa! ☺️ Onko tullut paljon sellaisia tilanteita esim. Kun puhut lapsellesi ruotsia niin joku vieressä puhuu suomeksi ”tuo ruotsalainen….” Onko siis tullut hauskoja tilanteita sen johdosta? Päätittekö jo miehesi kanssa kauan ennen Felixin syntymää, että sinä puhut ruotsia ja miehesi suomea? Se on tosi suuri rikkaus! 😊

    1. Voi kiitos! Kiva kun jutut kiinnostaa. 😊 Välillä tulee tilanteita, jossa ihmiset pahoittelee ettei osaa sanoa Felixille jotain ruotsiksi. Itseasiassa ollaan kyllä päätetty jo ennenkuin lasta edes on ajateltu, että molempia kieliä opetetaan. Mulla on hassu tapa, että meinaan aina kaikille vauvoille lässyttää ruotsiksi 😂🙈

  4. Musta on tosi hieno juttu, että lapsi oppii jo kotona kaksi kieltä! 🙂 Se on todellakin rikkaus enkä kummeksu asiaa millään tavalla! Taitaa olla sen verran suomenruotsalaisia lähipiirissä, että samma på svenska on ihan peruskauraa! 🙂 Mun pappa on suomenruotsalainen, mutta ei valitettavasti koskaan alkanut puhumaan mun äidille ja hänen sisaruksilleen ruotsia..sitä olen monesti harmitellut. Olisi ollut siistiä oppia ruotsi jo kotona! 🙂

    1. Voi harmi. Ihmettelen suuresti nykyään jos ruotsinkieliset vanhemmat eivät opeta lapsilleen äidinkieltään. Kiva kuulla positiivisia kommentteja. Tuntuu, että nykyään kaikki on niin ruotsinkielen vastaisia ja otan sen jotenkin niin itseeni. 😊

  5. Meidän kunnassa alkaa ruotsi jo eskarissa, mistä olen ihan äärimmäisen onnellinen! Toki leikin kautta kevyesti, lek svenska, mutta mikäs sen parempaa. Etenkin asenteiden kannalta, kun siitä ei tehdä mitään numeroa. Alusta asti kouluaine siinä missä muutkin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s