Downhill swim- Alamäkiuinti Oulankajoessa

Nyt on taas yksi elämys ja kokemus lisää plakkarissa. 12km uinti Oulankajoessa myötävirtaan.

Tapahtuma järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Matkavaihtoehdot olivat 12 ja 24km. Päätettiin parini kanssa, että lähdetään tänä vuonna tuolle lyhyemmälle matkalle. Itselläni on vuoden aikana jäänyt uinti kilometrit todella vähäiseksi koronan vuoksi, enkä ole varmasti noin kolmeen vuoteen uinut kertaakaan yli 2,5km edes altaassa.

Perjantai iltana oli ilmoittautuminen ja kisa briiffi Rukalla. Ennätys helteiden vuoksi Oulankajoki oli todella lämmintä 20-22 asteista, mutta vesi oli myös todella matalalla samasta syystä. Ilmoittautumisessa saatiin kisa t-paita ja uimalakki.

Lauantai aamuna kävin Rukan Scandicissa syömässä runsaan aamupalan, sillä bussikuljetus starttiin lähti kello 10 ja startti oli kello 12. Bussissa oli ihanan leppoisa, mutta hieman jännittynyt fiilis kaikilla. Starttipaikalla oltiin noin 11 aikaan, jossa ehdittiin rauhassa vaihtaa kamat ja purkaa hermostuneisuutta muiden kisailijoiden kanssa. Söin 30min ennen starttia vielä protsku patukan. Huoltajille oli myös upeasti hoidettu bussikuljetus maaliin ja ennen starttia me mammat saatiin vielä kotijoukoilta tiedot, että lauma on päässyt bussiin ja matkalla meitä odottamaan maaliin.

Kilpailussa sääntö oli uida märkäpuvulla ja neopreeni tossuilla. Erittäin fiksua, sillä jopa paljon uineena märkäpuku kuitenkin kelluttaa sen verran, että siitä on vähän väsyneenä hieman apua.

Startti vihellettiin ja lähdettiin suht hyvää tahtia uimaan jokea pitkin. Olo oli epätodellinen. Maisemat oli heti startista saakka huikeat. Välillä jylhiä pudotuksia ja välillä hiekkarantoja joissa porot tuijotteli meidän menoa. Itseäni ei paleltanut koko uinnin aikana ollenkaan. Neopreeni tossujen tarve tuli hyvinkin nopeasti ilmi. Vesi todella oli matalalla ja välillä oli pakko nousta kävelemään koska pohja lähes viisti nenänpäätä. Pohja oli välillä mukulaista kivikkoa ja välillä lähes upottavaa rantahiekkaa. Pisin kävelypätkä tuntui olleen ainakin 100-200m pitkä ja hidasti menoa paljon.

12km ensimmäinen huolto muistaakseni noin 2km paikkeilla. Huoltoon oli aina pakollista nousta, sillä siinä oli samalla myös check point jossa merkattiin ylös parin numero. Huollot oli noin 2-3km välein ja tällä matkalla niitä tuli yhteensä 4kpl. Ne toimivat erinoimaisesti. Tarjolla oli urheilujuomaa, vettä, batteryä, geelejä, protsku patukoita, karkkia, sipsiä. Kahdella ensimmäisellä stopilla otin kulaukset urheilujuomaa.

Toisella huoltopisteellä oma kelloni näytti meidän uineen 6km ja näin kuviteltiin myös ajallisesti. Itselläni alkoi tuossa vaiheessa jo tuntumaan käsissä pientä väsymystä. Kisakaverini kysäisi huollosta paljonko matkaa on maaliin ja molempien ilmeet saattoi hetken aikaa olla epätoivoiset kun huoltopisteen heppu ilmoitti, että 8km maaliin. Eipä siinä auttanut kun hypätä takas veteen. 4 lasta odotteli maalissa mammojaan. 😂

Yritettiin hyödyntää hyvin virtaavat kohdat ja säästellä matalissa kohdissa käsivoimia. Välillä edettiin pelkillä potkuilla, mutta pyrittiin uimaan mahdollisimman paljon, sillä se oli meille nopeampaa etenemistä kuin vedessä kahlaaminen.

Vierellä tuli koko ajan kisatoimitsijoita SUP laudoilla. Yhdestä olikin todella suuri apu kun hän osoitti aina virran suunnat meille käsillään. Kiitos siitä!

Kahden viimeisen huollon kohdalla kulautin Batteryt naamaan ja viimeisellä huollolla myös sipsiä. Siitä sain selkeästi tarvitun energian ja viimeiset 3km tultiinkin hyvää vauhtia.

Lopulta nähtiin maaliliput ja 6 tuttua tyyppiä rannalla kannustamassa ja taputtamassa. Fiilis oli HUIKEA! ME TEHTIIN SE, taisin huutaa kaverilleni.

Maalissa meille kerrottiin, että oltiin yllättäen 12km matkan ensimmäiset kilpailijat maalissa. 😁 Aikaa meillä kului 3h 11min! Palkinnoksi saatiin upeat Marttiini puukot.

Maalissa oli tarjolla erinoimaista ruokaa, juomaa, karkkia, paljut ja sauna. Syötiin ja saunottiin jonka jälkeen suunnattiin kisajärjestäjän bussilla takaisin Rukalle hotellille.

Tykkäsin tapahtumasta kovasti! Rento meininki, upeat puitteet ja toimiva järjestely. Jos ei ihmeitä tapahdu uskon, että ollaan mukana tapahtumassa myös ensi vuonna. Lisää tapahtumasta löydät täältä.

2 thoughts on “Downhill swim- Alamäkiuinti Oulankajoessa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s