Free Willy!

kuva 2-3

Sain Teneriffan lomani jälkeen kommentin blogiin jossa minua kehotettiin katsomaan The Cove elokuva jotta ymmärtäisin mitä eläinrääkkäystä rahoitan käymällä eläinpuistoissa. Vastasin kommenttiin kertomalla miten hyvät oltavat eläimillä Loro Parqissa oli ja että puistossa mainittiin eläinten elävän pidempään vankeudessa kuin luonnossa koska niistä pidetään niin hyvää huolta.

I was stupid, ok?! Oikein hävettää ja suututtaa miten sinisilmäinen sitä ihminen osaakaan olla. Katsottiin eilen sattumalta H:n kanssa netflixistä dokumentti elokuva nimeltä Blackfish. Elokuvan kuvaus on enganniksi näin: ”Notorious killer whale Tilikum is responsible for the deaths of three individuals, including a top killer whale trainer. Blackfish shows the sometimes devastating consequences of keeping such intelligent and sentient creatures in captivity.”

Lyhyesti mitä dokumentista opin. Miekkavalaat ovat erittäin älykkäitä ja sosiaalisia eläimiä. Ne liikkuvat aina omassa ryhmässään, kutsutaan sitä vaikkapa perheeksi. Kaikilla ryhmillä on omat tapansa äännellä ja tutkijoiden mielestä niillä on selkeästi omat kielensä. Vapaana perheet pysyvät yhdessä koko elämän.

Nykyinen Seaworld vesipuiston vanki/tähti Tilikum vangittiin vuonna 1983 Islannin vesistöstä pienenä poikasena. Tilikum vietiin perheeltään ja heitettiin tuiki tuntemattomien keskelle kuvitelmana että perheestähän sekin käy. Think again. Alkuajat Tilikum eli Sealand nimisessä IHMISTEN hupikeskuksessa. Öisin 3 valasta laitettiin pieneen suljettuun tilaan, siinä pelossa että ihmiset tulisivat muuten yöllä päästämään valaat vapauteen. Valaat viettivät siis suurimman osan ajastaan tilassa jossa eivät mahtuneet liikkumaan. Toiset valaat myös näykkivät ja käyttäytyivät agressiivisesti Tilicumia kohtaan joten hänet suljettiin pieneen tilaan oman turvallisuutensa vuoksi. Jep… Täällä sattui ensimmäinen kuolintapaus.

Tapaturman jälkeen Sealand suljettiin ja Tilicum siirrettiin Orlandon Seaworldiin. Täällä sama toistui. Muut valaat raatelivat Tilicumia verille ja 2 muuta kuolintapausta. Syyt vieritettiin uhrien niskoille. Toinen oli psykoosissa hypännyt valaan altaaseen ja toisella oli hei ponihäntä päässä. Ei missään nimessä eläin voinut pahoin ja purkanut tällä tavoin pahaa oloaan? Tilicum on edelleen yksi Sea Worlin tähistä. Arvatkaa syy. Sperma=Raha. How simple is that?

Me maksavat ihmiset luullaan että valaat ovat siellä yhtä perhettä jotka iloisesti tekevät temppuja. Ikävä kertoa totuus. Ne ovat kasa tuntemattomia tyyppejä jotka pakotetaan elämään toistensa kanssa. Parhaassa tapauksessa mikäli vankeudessa perheenlisäystä ilmenee, myydään perheen uusin tulokas johonkin toiseen puistoon. Tämmöisessä tilanteessa kouluttajat kertoivat miten emot saattoivat mennä altaan nurkkaan täristen ja ääntelivät tavalla jollaista ei koskaan ennen oltu kuultu. Ihmisten kielellä sitä kutsutaan suremiseksi.

Ainiin muistinko mainita että yksi kuolintapaus on sattunut myös ylistämässäni Loro Parquessa? Valaat lensivät Orlandosta Kanarian saarille puistoon jonka rakentaminen oli vielä pahasti vaiheessa. Valaat kuulemma söivät altaan rakennelmia tylsyyttään. Ainiin muistinko mainita että Sea Worldilla on jotenkin sormensa pelissä tässäkin puistossa? Valaat nimittäin kuuluvat edelleen heille.

Dokumentissa muuten kerrottiin miten muun muassa kouluttajille uskotellaan että valaat elävät vankeudessa pidempään kuin vapaudessa. Lohduttavaa, en siis ole ainoa joka on tähän lankaan mennyt.

Voisin jatkaa tätä tarinaa pitkään. Pointti oli siinä että dokumentti avasi todella silmämme. Oikeasti me molemmat voitiin pahoin tämän jälkeen. Kuinka tyhmä voi ihminen olla. Voin kertoa että sovittiin samantien että nyt loppuu eläinpuistoissa juokseminen. Oikein harmittaa että olemme menneet tällaiseen rääkkäykseen antamaan yhtäkään senttiä. Kokemuksesta tiedämme nimittäin että näitä eläimiä on aika mieletöntä nähdä myös luonnossa ilman sen suurempia show numeroita. Ohjelmassa eräs Sea Worldin vanha kouluttaja sanoi että hän ei ikinä tule viemään 4 vuotiasta tytärtään tällaiseen paikkaan. Hän ei missään nimessä halua opettaa lapsilleen että tällainen eläinten vangitseminen on normaalia tai hyväksyttävää.

Jos mielestäni kuulostan tekopyhältä. Katsokaa kyseinen dokumentti.

Amen.

 

2 thoughts on “Free Willy!

  1. Me katottiin pariviikkoo sitten sama dokkari ja ihan kauheeta katottavaahan se oli! Ihminen on kyllä niin julma!:/ – Marre

  2. Eikö ole itseasiassa aika sairasta että joku ihmeen yhtiö muka ”omistaa” noi valaat? Ihmiset on aika sairaita. :/
    Hyvä teksti Ama. ❤

    t: Sanni

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s