Skaalaus

Crossfitissä käytetään sanaa skaalaus silloin kun puhutaan treenin muokkaamisesta juuri sinulle sopivaksi. Kyse voi olla pienemmästä paino määrästä tai liikkeen helpottamisesta. Raskausaikana käsite skaalaus on taas tullut erittäin tutuksi myös minulle. Ajattelin pitkästä aikaa keskittyä tässä jutussa taas treenaamiseen ja kertoa miten itse olen tiettyjä liikkeitä skaalannut masun kanssa sopiviksi. Painot tietenkin on pienentynyt mutta sen sijaan toistomäärät taas ehkä hieman lisääntyneet. Voimaosioissa olen tehnyt paljon 5-10 toiston sarjoja.

Nyt kerron miten olen tietyt itselleni epämiellyttäksi koetut liikkeet muokannut masu ystävälliseksi.

Burpee/Yleisliike: Tämän olen skaalannut niin että teen pienen hypyn ylös, laskeudun polvilleni ja teen polvet maassa punnerruksen niin pitkälle kunnes masu tulee vastaan.

burpee 1

burpee 2

Boksihyppy: Vaihtunut heti alussa jo boksiaskellukseen. Eli Vaihdellen jalkoja boksin päälle ylös, alas.

askellus boksi

Leuanveto: Tähän on kaksi vaihtoehtoa. Joko yksinkertaisesti kuminauhan kanssa tiukkoja leukoja tai renkailla rengassoutua. Todella tehokkaita molemmat.

leuka

rengassoutu

Vatsat: Vatsat olen useinmiten vaihtanut konttausasennossa tehtävään liikkeeseen jossa nostan vuorotellen vastakkaista jalkaa ja kättä.

jalan nosto

Punnerrus: Boksipunnerrus

ppunnerrus

Handstand Push-up: Tämän liikkeen vaihdoin jossain raskauden puolen välin tietämillä boksi skaalaukseksi. Eli polvet boksilla ja tästä kädet maassa punnerretaan niin että pää koskettaa lattiaa ja siitä tuodaan pää takaisin ihan käsien väliin. Rankkaa tämäkin. 🙂

HSPU1

HSPU2

Maastaveto: Korkea sumomaastaveto. Eli jalat leveässä haara-asennossa ja kädet hieman kapeammalla otteella. Tästä tanko nostetaan maasta ja kädet niin että kyynärpäät nousee n. rinnan korkeudelle.

Sumomave

Treeni sujuu vielä suht mukavasti. Hassua miten käsivoimat pysynyt melkeen entisellään. Apua on varmasti ollut siitä että kehonpainoliikkeet on saanut hieman lisäpainoa. Muutama viikko sitten tuli ennätys pystypunnerruksessa ja tällä viikollakin kykenin tekemään liiemmin puristamatta penkkiä 50kg 5 toiston sarjoja. Toivottavasti leuat kulkee yhtä hyvin kesän jälkeen. 😉

Treenaamiseni on herättänyt jonkin verran keskustelua. Neuvolassa on kuitenkin alusta asti kannustettu liikkumaan niin paljon kuin vaan jaksaa ja tehden mitä itselleen hyvältä tuntuu. Päälläseisonta kuvani on herättänyt joissakin ihmisissä hämmennystä. Kysyin kätilöltä onko päällä- ja käsilläseisonta ok ja hänen vastauksensa oli että anna mennä vaan, siellä se vauva pyörii sinun mukana. Monella raskaana olevalla liikunta loppuu alkuraskauden pahoinvoinnin ja väsymyksen takia. Minä en kuitenkaan näistä kummastakaan oireesta ole kärsinyt. Edelleen raskausviikolla 32 olen keskiviikkona herännyt 5:45 aamutreeniin. Luulen että liikkeessä pysyminen on myös osa syy energisyyteeni. En kuitenkaan missään nimessä sano, että kaikkien pitäisi tehdä niinkuin minä. Tiedän todellakin tapauksia jossa naiset ovat maanneet tiputuksessa raskauden 3 ensimmäistä kuukautta. Treenatessa kuuntelen koko ajan kroppaani ja masua. Luulen että liikunta on myös auttanut minua pysymään järjissäni näiden raskauskilojeni kanssa. Peilistä tuijottaa tällä hetkellä raskaana oleva ihrakasa jonka tissit paisuu paisumistaan. Urheilun ansiosta on mieheni varmasti säästynyt monilta läskiminä itkupotkuraivareilta. 🙂

Arvatkaa miten tämä mamma aloittaa mammalomansa?! Matkustamalla paikanpäälle Kööpenhaminaan kannustamaan suomalaisia Crossfit Regionalseihin! MÄ EN KESTÄ!!! 🙂

11 thoughts on “Skaalaus

 1. You go girl! Blogistasi on minulle suunnattomasti iloa ja apua ja tsemppistä, vaikka viikkoja onkin vasta 15. Itse aion pyöräillä päivittäin työmatkani 14km/suunta niin pitkään kunnes maha tulee eteen 😂

  1. Moikka! Ihan mahtava kuulla. Sullakin tuo pahin aika takana. Minä pyöräilen edelleen työ ja treeni matkoja! 😄 Aika koomisessa pystyasennossa mutta hyvin menee. Tsemppiä hirmu paljon odotukseen! 💗

 2. Ollu hirmu hauska lukea blogiasi ja varsinkin reenipostauksiasi. Itse odotan esikoista niin ikään ja vielä reenaa crossfitin parissa viitisen kertaa viikossa. Reeneissä tahtia on hiljennetty toisen kolmanneksen aikana, mutta olen super iloinen, että olen voinut koko tähänastisen raskauden ajan reenata melko normaalisti. Miten sinulls on sujunut sykkeiden kanssa? Oletko kiinnittänyt niihin huomiota? Itsellä sykkeiden nousu aiheuttaa eniten päänvaivaa ja niiden kanssa onkin epävarmin olo.

  Ehkä pallomahat törmää köpiksessä, lähdetään pienellä porukalla meitin boksilta kannustusjouikkoihin 🙂

  Ihanaa odotusta ja Hyviä reenejä!

  1. Moikka! Ihana kuulla kohtalo tovereista. En ole pitänyt sykemittaria. Lähinnä kuunnellut kroppaa josta tietää aika hyvin millon on hyvä himmata. Välillä sykkeet nousee hetkellisesti, olen ollut tarkempi siitä että ne ei ole pidempää aikaa korkealla. Millä boksilla itse treenaat? 😊

   1. Itsekin omien tuntemusten mukaan pyrkinyt menemään, mutta sit ku vilkasee mittarista missä sykkeet huitelee ni eivät ihan vastaa tuntemuksia 😀 Ehkä oma fiilis on kuitenkin paras mittari. Reenaan Keravan boksilla. Meilläkin molemmat aktiivisesti harrastaa, siksikin kokemuksesi kuulostaa niin kovin tutuilta 🙂

   2. Mulla tuo sydänsairaus ja betasalpaaja vääristää sykkeitä niin mittarista ei niin oo apua. Neuvolassa sanottiin heti alkuun ettei sykerajoja nykyään oikeastaan ole. Sen tietää aika hyvin kun läähätys on lähellä että nyt hitaampaa. Nauti vielä kun iso masu ei vielä ole esteenä. Jos herää kysymyksiä niin antaa tulla. Ja kun sulla pikkunen syntyy niin täällä on kärrylenkki kaveria tarjolla 😄

 3. Kiva kuulla noista sykkeistä. Netistä ku lukee niin aika kirjavaa tietoa tarjolla. Jatkan blogisi lukemista ja vaunulenkkiseurakin varmasti syyskuun saapuessa kiinnostaa. uskon Korson katujen tulevan hyvinkin tutuiksi syksyn mittaan 🙂

 4. Moi! Hyviä liikkeitä nuo ovat, pääasia on, ettei aloittaisi mitään uusia harrastuksia raskaana. Mä oon crossfitistä jääny pois lähinnä säästösyistä, kun huomasin, että ehdin korkeintaan 3krt/vko ja nyt olen sitten vain salilla, jossa voi tehdä sitä, mikä tuntuu parhaimmalta.

  Lähinnä mietityttää toi penkki, mä jätin sen pois joskus rv20, kun sen jälkeen en oikeastaan ole tehnyt mitään liikkeitä enää selällä, kun niitä ei enää suositella. Tietty vinopenkkiä oon tehny!

  Tässä vielä hyvä linkkejä synnytyksen jälkeiseen aikaan, silloin varmaan on tärkeää aloittaa aika varovasti!
  http://www.kemikaalicocktail.fi/2015/05/vauva-arjen-tehokas-kotitreeni/
  http://www.healthberry.fi/erkaantuneet-vatsalihakset-aiheuttavat-pomppovatsan/#comments

  Hyviä vointeja! t.Rv31+5

  1. Joo en itsekään oo kauheesti tehnyt selällään liikkeitä. Kyselin sitäkin kätilöltä kun neuvola täti ei siitäkään ole mitään maininnut ja kätilö sano että sen huomaa itse kun happi ei kulje kunnolla ja alkaa pyörryttää kun ei selällään olo kannata. Tällaista ei tosin itselläni ole ollut. Tuo synnytyksen jälkeinen aika onkin jännää. Taidan itse aloitella ihan pelkillä vaunulenkeillä. Meillä taitaakin olla ihan lähekkäin lasketut ajat! Hyviä vointeja sinne!!! 😊

 5. Kiitos vinkeistä! 😊😊 juuri palasin treeneistä ja mietin että mitäs sitä uskaltaa oikeasti raskaana tehdä mm. Burbee oli yksi liike mikä mietitytti – kiitos skaalausvinkistä 😊 ei oikein saanut vinkkiä skaalaukseen kun masu ei vielä näy 😊

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s